Календар виноградаря, роботи на винограднику

Календар виноградаря, роботи на винограднику

1. СІЧЕНЬ

 Як свідчать багаторічні спостереження за погодою, це найбільш суворий місяць. Грунт глибоко промерзає, тому перш за все треба вжити заходів щодо максимального накопичення снігового покриву на винограднику. В цей час заготовляють матеріал (опори, дріт, засоби захисту), ремонтують інструмент і інвентар. Перевіряють стан саджанців в підвалі, при необхідності - поливають.

2. ЛЮТИЙ

Продовжують снегозадержание на винограднику. Готують і висаджують живці в теплиці для прискореного розмноження цінних сортів винограду. Там же в пікірувальні ящики висівають стратифіковані гібридне насіння винограду для подальшої селекції.

3. БЕРЕЗЕНЬ

Залежно від погодних умов відкривають виноградні кущі. Чи не затягують з проведенням цієї операції, оскільки очі можуть випріти. Підв'язують рукави і плодові стрілки. Вносять добрива. При механічних пошкодженнях багаторічної деревини і лози проводять обрізку.

4. КВІТЕНЬ

У перших числах цього місяця черешки, які підлягають вкоріненню в шкілки, ставлять на кільче- вання (підготовка черешків). Пікірують в пікірувальні ящики гібридні сіянці винограду. З 15-20 квітня виносять на загартовування вкорінені в теплиці саджанці. Починають висадку минулих кільчеваніе живців в шкілки. Обробляють виноградник до розпускання вічок 3% -ним розчином бордоської рідини (або іншими препаратами, що містять мідь) і Теовіт Джет (або іншими препаратами, що містять сірку).
В кінці місяця вносять під посадки органічні і мінеральні азотні добрива.

 

5. ТРАВЕНЬ

Продовжують посадку живців в шкілки. Висаджують саджанці винограду на постійне місце. Коли зелені пагони досягнуть 5-7 см, частково обламують зайві, які виросли з багаторічної деревини. Після 10 травня висаджують на дорощування або на постійне місце укорінені в теплиці і загартовані живці. З 20 травня висаджують на дорощування загартовані гібридні сіянці. Підв'язують зелені пагони до опори, прищипують пасинки (пасинкування) і проводять виламування. 15 травня розпочинається зелену щеплення винограду. У шкілки і на винограднику проводять регулярний полив, розпушування міжрядь, знищення бур'янів. На початку місяця обробляють виноградні посадки проти зудня акріцідамі. В кінці місяця (до цвітіння) обприскують виноградник і шкілки 1% -ним розчином бордоської рідини або арцірідом (проти мілдью) і проводять запилення сірої проти оїдіуму. Поливають школку з одночасною підгодівлею рідкими органічними добривами.
Частково обламують неврожайні лози на кущах.

 

6. ЧЕРВЕНЬ

Видаляють бур'яни, розпушують ґрунт, закінчують уламку зелених пагонів. Проводять зелену підв'язку. Якщо необхідно, проводять штучне запилення (якщо є сорти з функціонально-жіночим квіткою, або для гібридизації). До 15 червня продовжують зелену щеплення. Через 12-14 днів після цвітіння проводять підгодівлю рідкими органічними добривами. Проводять захист від хвороб системними препаратами і тими ж, що і в попередньому місяці.

 

7. ЛИПЕНЬ

Знищують бур'яни і розпушують ґрунт у шкілки і на винограднику. При необхідності поливають. Проводять боротьбу проти хвороб і шкідників.
У міру зростання зелених пагонів підв'язують їх до опори. Прищипують пасинки і до кінця місяця проводять карбування верхівок пагонів.


8. СЕРПЕНЬ

На початку місяця проводять карбування верхівок плодових лоз. Закінчують останню підв'язку зеленої лози. Продовжують догляд за грунтом. Для кращого провітрювання і сонячного обігріву обривають частина нижніх листків, піднімають фону з землі і підв'язують їх до опор. Ведуть боротьбу з хворобами і шкідниками (особливо осами).
Починають збір ранніх сортів винограду для споживання в свіжому вигляді і переробки. У шкілки розрівнюють горбки, проводять чеканку і пасинкування. Полив припиняють.


9. ВЕРЕСЕНЬ

У міру дозрівання збирають виноград, займаються його переробкою. При потребі пасинкують для кращого визрівання лози.

 

10. ЖОВТЕНЬ

Закінчують збирання пізніх сортів винограду. Продовжують переробляти і закладати на зимове зберігання грона. Після перших сильних заморозків (16 жовтня) викопують саджанці з шкілки, в'яжуть в пучки по сортах, реалізують або закладають на зберігання.

 

11. ЛИСТОПАД

Знімають лозу з опори, проводять обрізку і форміровку, заготовляють живці, закладають їх у яму або в льох на зимове зберігання. Після обрізки укривние сорти кладуть в викопані канавки і накривають шаром землі 30-40 см. Полу укривние сорти пришпилюють до поверхні грунту. Вносять органічні і мінеральні добрива під виноградні кущі і під школку наступного року.

 

12. ГРУДЕНЬ

Проводять снігозатримання. Лагодять опори, замінюють дріт. Закуповують інструмент, посадковий матеріал, засоби захисту, спеціальну літературу. Проводять обмін досвідом, займаються просвітницькою роботою в області виноградарства.


 20/07/2016
 text_viewed